O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Neděle, 08 listopad 2015
Přejít na obsah
OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
 

 

 

 

 

 

 

Tak třeba guláš: Nakrájím si maso a hned ho smíchám s trochou soli, řekněme s polovinou množství, které si myslím, že bude potřeba na celé jídlo. Pak tohle osolené maso postupně opeču na sádle nebo na oleji a vyjmu ho z hrnce. Na výpeku opeču nakrájenou cibuli a zase ji hned zpočátku lehce osolím, jen co se mi vejde mezi prsty. Vrátím maso, přidám kmín a papriku, ještě kratičce promíchám a pak podliju vodou. Přivedu k varu a opět ochutnám, zda je tekutina tak akorát slaná, aby nebyla ani mdlá, ani přesolená. Obvykle ji musím v této fázi dosolit. A nakonec, když je maso měkké, šťáva zahuštěná, chuť doladěná majoránkou a česnekem, solím znovu, a to přesně podle závěrečné věty receptu: dochuťte solí podle potřeby. Tahle potřeba je pak už jen opravdu maličkatá a má jen vedlejší roli, nikoli roli hlavní.

 

 

 

hrubá mořská sůl

 

 

 

Odkud solit

 

Chcete ještě jednu fintu nakonec, abyste si v kuchyni připadali jako opravdový pán a vládce? Solte z výšky, nikoli z blízka. Když sůl chvíli padá vzduchem na maso nebo na zeleninu, krásně se rozptýlí a rozloží. Jakmile jí to nedopřejete a budete sůl sypat těsně nad povrchem, takže se vaše prsty div nebudou dotýkat jídla, povede to k místům značně přesoleným a místům zcela solí netknutým.

 

Nedopusťte to. Chovejte se jako každá opravdová kuchařská televizní hvězda a zvedejte ruku pěkně do výše, aspoň do úrovně očí.

 

 


Mějte se krásně a solení zdar,

FLORENTÝNA
 
 

 

Komentáře (2)add feed
Solím intuitivně, : Krakonoš
zásadně přímo pazourou - většíma či menšíma špetkama, naučil jsem se poslechnout vnitřní varovnej hlas: "Už dost!" - pokud mě nikdo nerozptyluje, vozvě se v pravej čas. A všechno, co vařím, pořádně vochutnávám. Souhlasím v tomhle s Mistrem (Z.P. :-) ), že kuchař má jídlu dát chuť a ne uvařit nevosolenej polotovar s tím, že si to jeho strávník dosolí, to je alibismus. Má to jednu nevýhodu, tak asi 1-2x do roka se stane, že intuice fatálně selže a já pak zachraňuju přesolený jídlo smilies/grin.gif. Ale většinou jsou strávníci spokojený. Výjimku dělám u dušený rejže - tam mám nacvičenou přesnou dávku (lžičkovou) na množství rejže, který v mý kuchyni definuje velikost hrnku, do kterýho jsem ji vodměřil. Protože u tý rejže je jakákoli vodchylka vod správnýho množství soli, jak jsem se v začátcích mockrát přesvědčil, fatální. A dodatečně dosolovaná rejže taky stojí za houby. Kupodivu solím vobyčejnou mořskou solí, žádný ty fajnovější druhy nepoužívám, protože jsem línej, dokonce ani nemám (zatím) takový ty mlejnky na pepř a sůl, takovej jsem šmudla :-). Zase mi timpádem nehrozí, že bych už neměl kam růst a co zlepšovat, a to je fajn - my věčný začátečníci stárneme pomalejc. smilies/wink.gif
listopad 09, 2015 02:22
Solím vždycky "přiměřeně", tedy podle oka. Jak píše Krakonoš, intuitivně. : Myška
Nepřesoluju, dosoluju. Používám běžnou kamennou sůl, jodidovanou. Pachuť v jídle, připravovaném při teplotě vyšší než 180 stupňů, jsem nikdy nezaznamenala.
Nevařím podle receptů a tak mi nic nepřikazuje kolik čeho kam...

listopad 09, 2015 07:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]