O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Pátek, 09 říjen 2015
Přejít na obsah
KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

 

Jablečný koláč z křehkého těsta

 

 

       Těžko najít něco ještě klasičtějšího, než elegantní francouzský koláč. Jeho základem jsou aromatická, se skořicí podušená jablka, navrch ozdobená plátky čerstvých jablek a po upečení potřená meruňkovou zavařeninou, která zajistí lesklý a jemně pikantní povrch.

 

 

Suroviny

 

Na těsto:

 

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • velká špetka soli
  • 50 ml ledově studené vody
  • sádlo, máslo nebo aspoň trochu oleje na vymazání formy na koláč

Na náplň:

 

  • 1 kg středně velkých jablek
  • 1 citron
  • 120 g cukru krupice
  • špetka mleté skořice
  • 1 vrchovatá lžíce meruňkového džemu
  • trochu žloutku nebo bílku nebo rozšlehaného vajíčka na potření předpečeného korpusu

 

 

 

 

 

 

 

Postup

 

 

  • Máslo rozkrájejte na centimetrové kostky a smíchejte je s prosátou moukou a solí. Pomocí dvou nožů máslo v mouce rozsekejte až na velikost čočky nebo půleného hrachu. Případně můžete použít robot s míchacím nástavcem, zapnutý na nejnižší rychlost. Jakmile se máslo v mouce rozdrobí a rozptýlí, přilijte dvě třetiny připravené ledové vody a krátce zapracujte. Těsto je hotové tehdy, když na to rozhodně nevypadá — stačí se jen dostat do fáze dostatečně vlhké drobenky. Poznáte ji tak, že když trochu těsta stisknete mezi prsty, kupodivu dobře drží u sebe, i když to, co je v míse, působí viditelně suše. Je-li však těsto i mezi prsty rozpadavé, přilijte ještě lžíci vody a opět krátce zapracujte - tímto způsobem pokračujte až do dosažení finální konzistence.

 

  • Těsto rukama zformujte dohromady, vytvořte z něj menší placku, zabalte do fólie a uložte do lednice nejméně na dvě hodiny, ale lépe do druhého dne.

 

  • Připravte si formu na koláč: vymažte ji nejlépe sádlem, nebo aspoň máslem. Pokud máte nepřilnavou, dvoudílnou koláčovou formu, ze které snadno vyndáte celý upečený koláč, až bude zcela hotový i s náplní, bod pro vás. Stejně ji ale lehce vymažte tukem.

 

  • Odpočaté těsto rozválejte na plát silný kolem půl centimetru, měl by být o něco málo větší než koláčová forma. Nejlépe to jde mezi dvěma kousky potravinové fólie.

 

  • Vyválené těsto přeneste do formy. Třeba tak, že ho přehnete napůl, položíte na váleček a opatrně dopravíte do formy. Váleček šetrně vytáhněte zpod těsta a těsto opět rozložte. Tím byste ho měli bezpečně a bez potrhání dostat na místo určení. Jemně, ale důsledně vtlačte do dolního okraje formy až ke krajům a zbytky těsta, které přečnívají přes horní okraj, odřízněte. Připravenou formu odložte zatím do lednice, aby se těsto nestihlo zahřát při pokojové teplotě. I to má totiž vliv na výslednou křehkost a rozplývavost korpusu.

 

  • Pokud budete korpus předpékat, rozehřejte troubu na 180 stupňů a pak do ní rovnou z lednice přesuňte formu s těstem. Těsně před vložením do trouby korpus trochu vidličkou propíchejte na dně a nasypte do něj něco drobného, pevného, kulatého, co už nikdy nebudete jíst — třeba trochu suchých bílých fazolí. Pečte zhruba 8 minut, jen co by těsto zpevnilo, ale příliš nezměnilo barvu.

 

  • Ihned po vytažení z trouby, tedy ještě za horka, potřete předpečený korpus žloutkem nebo bílkem nebo rozšlehaným vajíčkem. To hned zatuhne a vytvoří tenkou, téměř nepropustnou vrstvu, čímž korpus naimpregnuje a ochrání před rozmočením pod vlivem tekuté náplně.

 

  • Před dalším plněním a použitím nechte korpus opět vychladnout, stačí na kuchyňské lince.

 

  • Teplotu v troubě nastavte na 160 stupňů. Jablka oloupejte, rozpulte a zbavte jádřinců. Tři očištěná jablka nakrájejte na co nejtenčí půlměsíčky, vložte do misky a promíchejte se šťávou z poloviny citronu, aby zatím nehnědly. Zbytek očištěných jablek nakrájejte na kostičky a zakápněte šťávou z druhé půlky citronu.

 

  • V kastrolu smíchejte cukr se 100 ml vody a skořicí. Přiveďte k varu, vložte jablka pokrájená na kostičky a zprudka bez zakrytí vařte, dokud se veškerá tekutina neodpaří, trvá to kolem 15 minut. Občas nezapomeňte promíchat. Uvařená jablka nechte zchladnout.

 

  • Do koláčové formy rozložte na předpečený korpus uvařená jablka a uhlaďte stěrkou. Na povrch rozložte nakrájené plátky jablek do ozdobné vrstvy, vložte do trouby a pečte 40 minut, až okraj těsta půvabně zezlátne.

 

  • Meruňkovou zavařeninu zahřejte v kastrůlku se lžící vody, aby povolila a proměnila se v přiměřeně hustou tekutinu k potírání. Pokud máte čas, ještě ji protřete přes sítko. Zatepla s ní potřete povrch jablek na upečeném koláči. Jablka tím naleštíte a zabráníte tomu, aby osychaly. Tohle je totiž kouzlo, které odlišuje nejlepší koláče od těch dobrých.

 

FLORENTÝNA

Ještě mám pro vás připraven další recept,

tentokrát opravdu minimalistický…

 


 

 

 

Komentáře (16)add feed
díky!! : Gréta
Nádherně vysvětleno, pochopila jsem, nikdy si žádný autor nedá takovou práci s objasněním zákonitostí postupu. Super!
říjen 09, 2015 09:20
Já : Milene
tohle těsto nedělám. A proč? Protože jsem ho měla vždycky tvrdý. A proč? Protože jsem si vypracovala rukama smilies/angry.gif hezký vláčný těstíčko. Tak to zkusím znovu a poučena. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
říjen 09, 2015 11:31
Vysvětleno je to opravdu precizně : Míša šíša
Mohu přispět se svou osvědčenou troškou do mlýna: aby těsto nebylo tvrdé, ale nadýchané, můžete zkusit část mouky nahradit škrobovou moučkou a přidat špetku kypřícího prášku.
Gastronomičtí odborníci by vám sice mohli tvrdit, že pak už to není ten skutečně správný francouzský křehký koláč, ale to vám může být šumafuk. Důležitý je efekt. smilies/wink.gif
říjen 09, 2015 12:22
Florentýnko..... : -doktor-
.....díky za recept.Ukecal jsem manželku,dokonce vlastní,a na neděli peče.!!!!!!!!!!!!!!!Huráááá...!!!!!!!!
říjen 09, 2015 15:14
Jo, zrovna jsem začal přemejšlet, koho ukecám :-D : Krakonoš
Naštěstí tu máme kámošku v důchodu, která má pekařství - cukrářství jako svoje hlavní hobby. Protože jakkoli to je výtečnej koláč, když jsem se konečně dozvěděl, jak komplikovaným postupem lze dosáhnout slušnýho výsledku, vím jednoznačně, že tohle v nejbližších dvaceti letech nezkusím smilies/cheesy.gif. Ale děkuju, člověk se aspoň něco dozví a může pak "profíky" kybicovat. smilies/wink.gif
říjen 10, 2015 08:48
Krakonosi, : Bara
to stejne me taky napadlo. Vsechno je tak jednoduche, jeste jednodussi ingredience, ale mne se to jevi slozite a tak zustanu u meho opravdu jednoducheho univerzalniho a dobreho testa s kterym sklizim uspechy taky!!! Jak jednoduche.....
říjen 10, 2015 14:18
Bara : Dana788
Prosim Ta, Bara, mozes dat recept na to jednoduche cesto? Dakujem.
říjen 10, 2015 15:25
Dano, : Bara
je to obdoba krehkeho kolace od Florentyny, urcite to znas - Linecky kolac.Postup je stejny i tady se pouziva studene maslo, ale uz tolik nevadi teple prstiky a vice hneteni. Na internetu najdes spousu receptu, mne se osvecil tento:
250g hl. mouka
130g maslo
1-2 zloutky
spetka soli
Cukr nedavam, ale to zalezi na chuti, mala lzicka prasku do peciva take neuskodi
Vypracujeme testo, je tuzsi, pokud je hodne tuhe, pridej lzici mleka nebo vody, nechat v lednici ulezet.
Do lineckeho testa muzeme pridat citronovou kuru.

Rada delam jogurtove testo, do ktereho muzeme dat cerstve ovoce a dat pect, nebo poklademe ovocem az na upeceny slabsi korpus (pomaznout marmeladou) a zalit zelatinou. Je to hrneckovy recept:
2 hrnky polohrube mouky
1 hrnek cukru vanilka
1 kelimek bileho jogurtu
2-4 cela vejce
1/2 hrnku oleje
1/2 prasku do peciva
Vsechno se smicha a je hotovo.
Gelatinu pouzivam od Dr. Oetker. Pri vareni zhoustne a hned se poleva na kolac.

Hodne zdaru pri peceni a dobrou chut!!
říjen 10, 2015 20:21
... : bb.
Taky používám linecké těsto na koláče pečené ve formách. Nedělám je z těsta na vánoční linecké cukroví, to je příliš jemné a křehké, do koláčového dávám více mouky v poměru k máslu, a narozdíl od Bary přidávám trochu cukru, taky vanilku a citronovou kůru.
Kdysi jsem křehké těsto zkoušela, linecké mi přijde jednodušší a v lednici vydrží několik dnů aniž by mu to uškodilo a také nám více chutná. Srovná i nepříliš vydařenou náplň, je dobré samo o sobě.

Je dobré i na jednoduché tartaletky (koláčky pečené ve formičkách podobných velkým formičkám na košíčky). Upečené tartaletky z lineckého těsta (taky potírám bílkem, aby se těsto uzavřelo) naplním "jablečným pudinkem", znáte - rozdusit jablka, cukr, citron, zahustit zavařením pudingu. Jablko dusím strouhaná nahrubo, jen jedno dvě jablka nakrájím na kostičky, aby náplň nebyla jen kašovitá. Po vystydnutí je to jedlé jen tak, nebo s trochou šlehačky. Naplněné tartaletky dávám na jednotlivé malé talířky, rovnou k tomu vidličku, takže si lidi berou jednotlivé porce a nevadí i když je těsto křehké a náplň ho trochu rozmáčí, tvar se udrží a vláčný koláček je chutnější.
Jedlá je i stejná náplň z hrušek, někomu se zdá mdlejší. Může se přidat kokos, lupínky mandlí, do jablek lískové nebo vlašské hrubě sekané ořechy, i rozinky. S ořechy a rozinkami je to podzimní - zimní variace.
V létě potřu hustým vanilkovým pudikem, pokladu ovocem,navrch šlehačka, nebo potřu šlehaným tvarohem, pokladu ovocem a zaliju želatinou. Rychlý chutný dezert pro návštěvu.
Tartaletky se dají upéct předem a skladovat v chladné spíži několik dnů, nebo zamrazit do zásoby a pak odebírat potřebný počet.
říjen 12, 2015 00:19
Nejjednodušší je listový kupovaný. : Krakonoš
Vybalíš, naplníš, upečeš. A můžeš machrovat na návštěvu. smilies/grin.gif smilies/wink.gif

říjen 12, 2015 11:43
Listový kupovaný má úplně jiný charakter. : Myška
Ale machrovat můžeš, o tom žádná. Já ho taky často používám.
říjen 12, 2015 13:57
Já ho nikdy nepoužil, jenom mi to chutná, : Krakonoš
já umim píct jen kynutý, vostatní mi přijde strašně složitý a při svejch sporadickejch pokusech upíct libovolný jiný těsto byl výsledek dycky žalostnej. Většina žen, co znám, to má přesně vopačně a kynutý považujou za to nejnáročnější, co by je mohlo potkat. Možná je příčina v tom, že ženská ruka nemá dost síly na zpracování, nevim, je to pro mě malá záhada. Svoje neúspěchy si vysvětluju vcelku jednoduše - nikdy jsem nebyl vochotnej se to vopravdu naučit, protože vždycky byl a je kolem mě někdo, kdo už to dokonale umí. Ale třeba to ještě do smrti stihnu. smilies/wink.gif
říjen 12, 2015 14:42
... : bb
taky to mám přesně naopak, kynutý svěřuju robotu a stejně je to vždycky napínavý, jak to dopadne, zatímco linecké nebo piškotové je sázka na jistotu

s listovým těstem to mám tak, že kupované beru ráda na rychlé bezpracné pečení, ale kdovíjak mě neoslňuje, s mokrou náplní nějak zežvejkovatí, ale ta bezpracnost a rychlost to vyvažuje :-) s domácím jsem se patlala snad jednou, pokud si to nepletu s jiným, kdysi dávno, za tu práci to nestálo
Kremrole dělám s úspěchem z těsta z kysané smetany, jsou křehčí, jemné, vlastně to nejsou kremrole (rolky plněné krémem?), ale sněhové trubičky :-)
říjen 12, 2015 23:45
Listové těsto : Míša šíša
je časově dost náročné, do hotové hmoty se musí zapracovat máslo, pak se musí několikrát překládat a mezi jednotlivým překládáním mají být několikahodinové pauzy. Péct se má z něj až druhý den po zadělání. Nikdy jsem ho nezkoušela, ale dělávala ho moje babička, tak si ještě pamatuju, co je to za vopruz. Ale je fakt, že její kremrole byly jedinečné, těsto opravdu nádherně "lístkovalo" a bylo křehounké a lehké jak dech.

S tím kupovaným těstem mám stejnou zkušenost jako bb, že "zežvejkovatí" pod mokrou těžkou náplní (jablka, tvaroh,...). Neznáte někdo na to nějaký fígl, jak tomu předejít?
říjen 13, 2015 08:44
fígl na žvejkovatost listového těsta nemám : bb.
kvůli tomu peču dceřiny oblíbené pudinkové řezy z lineckého těsta, je to něco úplně jiného, ale nám to tak chutná, návštěvám taky. Pudink naliju na upečený plát lineckého, navrch buď jednoduše piškoty, plochou stranu nahoru, nebo si dám tu práci a z lineckého upeču obdélníkové sušenky, s velkým vykrajovátkem na perníkové "karty". Upečené vyskládám na vlažný pudink, a po ztuhnutí zaliju buď ovocnou nebo čokoládovou polevou.
Peču todvakrát do roka, někdy na její narozeniny a vždy o vánocích, protože kromě vosích hnízd tak jednou nízd a lineckých řezů nic sladkého nejí.

říjen 13, 2015 10:20
... : bb.
ctrl c, ctrl v = blbost

Peču todvakrát do roka, někdy na její narozeniny a vždy o vánocích, protože kromě vosích hnízd tak jednou nízd a lineckých řezů nic sladkého nejí.

říjen 13, 2015 13:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]