O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Pátek, 09 říjen 2015
Přejít na obsah
KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

 

 

 

Mouka

 

Jednou z důležitých součástí každé pšeničné mouky je lepek. Bílkovina, která občas vyvolává alergie a nesnášenlivost, ale která dokáže vytvořit pevné nosné pilíře v jakémkoli nadýchaném těstě. Bez lepku těsto nevykyne a neudrží v sobě bubliny. Takové těsto nemá co podpírat.

 

U křehkého koláče je jasné, že o nějakou pevnost těsta tu vůbec nepůjde. Lepek je něco, co budete chtít upozadit a potlačit jeho efekt. Ale jak, když se lepek nachází v každé pšeničné mouce?

 

Za prvé, vyhněte se mouce s vysokým obsahem lepku, především chlebové mouce či speciální mouce na pizzu, ale sáhněte po úplně obyčejné hladké mouce, která vůbec nemusí být výběrová.

 

Za druhé, chovejte se k mouce tak, aby se lepek, který v ní je obsažen, nezačal příliš rychle projevovat. Jelikož se lepek probouzí tekutinou a nebo hnětením, na obojí si tu musíte dát pozor. Voda přijde do těsta až úplně na samotný závěr přípravy a finální hnětení se odehraje během pár vteřin, jen co by se těsto spojilo dohromady.

 

Uznávám, je to těžké ještě si s těstem chvíli nepohrát a nepomazlit se s ním v dlaních, když je tak heboučké a voňavé. Přesto si nechte svou slabou chvilku až na okamžik, kdy vás k ochutnávání a osahávání bude svádět hotový upečený koláč.

 

 

 

Příprava těsta

 

Lepek je důvod, proč byste tuk neměli do těsta zapracovávat prsty, ale nějakým jiným nástrojem. Teplo z vašich rukou vede k měknutí a rozpouštění tuku, to k vyvíjení lepku a těsto se pak tzv. spaří. Jinými slovy, bude tuhé a nekřupavé.

 

 

Tuk s moukou

 

Možností je tu hned několik a záleží na vás, která se ujme ve vaší kuchyni.

  • Můžete si k ruce vzít jeden nebo dva příborové nože a tuk do těsta s trochou úsilí rozsekat. Jako za časů babiček.
  • Stejně tak můžete tuk do těsta rozšťouchat vidličkou.
  • Další vtipný způsob spočívá v nakrájení tuku na kostičky, smíchání s moukou, a pak rozválení válečkem na těsto. Občas akorát rukou promícháte směs, která se pod válečkem tvoří. Tuk touhle cestou vytvoří placaté vločky v mouce, což je značka ideál.
  • S tukem a moukou si snadno poradí i kuchyňský robot. Máte-li nádobu se sekacím nástavcem, dejte do ní tuk, mouku a několikrát zapulzujte. Nenechte se tou rychlostí unést a přestaňte včas, jinak to budete mít moc najemno.
  • A konečně existují i speciální kovové cukrářské kolébky, které tuk rozsekají a zároveň zapracují do mouky.

 

 

Jak přidat vodu

 

Když už všechno udržujete chladné a snažíte se tuk zbytečně nezahřát, i voda, kterou přidáte pro dokončení těsta, by měla být studená. Někteří autoři dokonce doporučují, aby měla teplotu kolem nuly, tedy abyste v ní nejprve vykoupali pár kostek ledu.

 

Poměry, které u křehkého těsta fungují, říkají, že tuku musíte vzít jen polovinu toho, co mouky, a vody sotva polovinu toho, co tuku. Na 250 g mouky tak přijde 125 g tuku a zhruba 50 ml vody, čili doslova pár lžic. Vody tedy budete potřebovat jen velmi málo a budete ji přilévat postupně, abyste si včas všimli, že je na čase přestat.

 

Funguje to asi takhle:

 

Do drobenky přilijete lžíci vody, bleskově promícháte a zkusíte trochu vzniklé hmoty zmáčknout mezi prsty, jestli už drží pohromadě. Pokud ne a stále se rozpadá, přilijete další lžíci vody, promícháte a test zopakujete.

 

Příliš mnoho vody způsobí, že těsto se bude při rozvalování lepit a po upečení navíc ztvrdne. Příliš málo vody a těsto se bude při rozvalování trhat a po upečení bude příliš drobivé.

 

Těsto je hotové, když ještě vůbec nevypadá jako těsto. Úplně stačí, když přilijete jen tolik vody, aby to pořád vypadalo jako chumel drobků, které ovšem nějakým zázrakem drží pohromadě, když je zkusmo zmáčknete mezi prsty. Čím víc byste se pak snažili přilít vody, tím hezčí těsto sice vznikne, ale tím hutnější výsledek dostanete. Jelikož se tohle těsto zatím ještě nedá rozválet, musíte mu dopřát čas. Nemyslím dvacet minut, ale chci po vás aspoň dvě hodiny odpočinku v lednici. Odležení přes noc nebo přes den mu prospěje ještě víc.

 

Zabalte vzniklou hroudu do fólie, rozplácněte ji na placku a odložte do lednice. Když na ni pro dnešek úplně zapomenete, vůbec nic se nestane. Dokonce se nic nestane ani zítra.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]