O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ŠTOLA – PROČ JEN NA VÁNOCE? PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 01 říjen 2015

Štola je podle hornické terminologie horizontální vzestupné nebo sestupné ražené důlní dílo s jedním vyústěním na povrch; ve stavebnictví a vodohospodářství se slovo užívá pro technickou podzemní chodbu nebo prostor pro kanalizační či vodovodní stoku, štola je i součást liturgického oděvu v katolické církvi. Může ji obléknout jen nositel svěcení; biskup, kněz a jáhen. A konečně štola je i druh pečeného vánočního moučníku. Má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška zabaleného v plenkách“ a pochází z Německa. Dnes se budeme věnovat té poslední….

 


ingredience:

 

500 g hladké mouky
1 ČL jedlé sody nebo půl prášku do pečiva
špetka soli
3 PL rumu nebo pár kapek rumového / mandlového aroma /
200 g marcipánové hmoty
150 g cukru

250 g měkkého tvarohu
2 vejce
1 vanilkový cukr
1/2 vanilkového pudingového prášku špetka soli 100glískových oříšků nebo mandlí
100 g kandovaných višní a rozinek
120 g másla
kůra z jednoho citronu


a -
3 PL meruňkové marmelády /nebo rozpuštěné máslo /
moučkový cukr na posypání

 

 

 

postup:

 

     Oba cukry smicháme s vejci, tvarohem, rumem a změklým máslem. Mouku smicháme s pudinkovým práškem, sodou, špetkou soli a postupně ji přidáváme k vaječné směsi s tvarohem. Zapracujeme rozinky, kandované višně, / aroma /, nasekané oříšky a citronovou kůru. Prohněteme a vyválíme na obbdélníkový plát. Podél jedné strany obdélníkového plátu položíme váleček z marcipánové hmoty. Nejprve přes něj přehneme kratší a poté delší stranu těsta.

 

     Štolu přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 -170 stupňu po dobu cca 55 - 60 minut. Po vyjmutí z trouby, štolu potřeme meruňkovou marmeládou a pocukrujeme.

 

  

Poznámka:
Štolu po vyjmutí můžeme potřít rozpuštěným máslem a posypat cukrem. Štola se hodí jako mazanec nebo jako vánočka na všední dny i svátky. Těsto se dá dát i do vánočkové formy.

 

 

Dobrou chuť,

pokud ji upečete, vám přeje

 

IVANKA

 

 

 

 

Komentáře (14)add feed
Ivanko, : wendy
štola je super, nestydím se napsat přímo žrádlo ! vozili jsme ji z Německa a občas pekli i doma. Teď se dá kouopit i v našich obchodech. No a nyní zkusím tvůj recept.
A běda, jak se mi to nepovede ! smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif
Plně souhlasím s tím, že se nemusí dělat je o Vánocích. Nakonec - my jsme s naší bandou dispěli k názoru, že Vánoce jednou do roka nestačí, tak jsme je před pár lety uspořádali v červnu. Byl stromeček, kapr, různé cukroví - jen ta štóla chyběla...tak příště !
říjen 02, 2015 09:37
Wendy, : Míša šíša
tak jsem si hned vzpomněla na Jiřího Sováka alias Jiřího Kroupu:
"A běda vám, jestli mi to nepude. Běda vám!!" smilies/wink.gif
říjen 02, 2015 09:48
Wen : mia I
na článek o letních vánocích si vzpomínám.
říjen 02, 2015 09:53
... : deeres
Měla jsem takový prima časopis, bylo tam všechno možné vánoční pečení. Byl to cizí časopis a tak jsem z toho nedokázala upéct všechno, některé tehdy naprosto nesehnatelné ingredience, a pár jich nedokáži sehnat ani dnes.Co jsem dokázala podle receptu vytvořit, tak to bylo panettone, vánočku já nerada, ale po tomhle italském pečivu jsem se všichni mohli utlouct. Tak bylo panettone tradičně na vánočním stole, ale jenom do doby, kdy jsem si časopis nechtěla při vaření zničit a tak jsem tenhle recept vytrhla a příští rok už jsem ho nikde a ani už nikdy nenašla. Na netu je na něj receptů spousta, ale už podle žádného ta buchta není tak senzační. A tak jsem přesedlala na štolu, také tvarohovou, ale tady tu vyzkouším, nepoužívám marcipán, ani jí nepatlám rozpuštěnou marmoškou, aby na ní držel cukr. To by mohlo být bezva vylepšení.
Zebe mně od nohou, Vánoce jsou za rohem. smilies/cheesy.gif
říjen 02, 2015 10:51
... : Bara
Mam nos tak trochu nahoru, platim totiz mezi prateli za vybornou kucharku. Ale spis to bude tim, ze kdyz je pozvu na veceri, tak vetsinou varim neco ceskeho s takovym tim holandskym koncem a to je pro ne nezname.
Jen jednou jsem na Vanoce pekla tvarohovou stolu, dopadlo to katastrofalne. Uz kdyz jsem ji davala do predehrate trouby jsem vedela, ze z toho nic nebude a taky nebylo. Zustala z toho porad placka, tvrda jak kamen a tak meli hody ptackove. Tolik orisku, rozinek a mandli v kombinaci s maslem nemaji kazdy den. Pritom jsem delala vse dle postupu v recepte, kde se stala chyba, nevim.
Tenhle recept si ulozim a zkusim. Nejdrive si ale musim nechat vykapat tvaroh, tady je moc mokrej.

říjen 02, 2015 14:53
Ahoj Wendy, : Bara
zdravim te, kde ses tak dlouho toulala???
říjen 02, 2015 14:53
IVANko : -doktor-
Tato dobrota je německá vánoční specialita.Ta pravá je drahá i v Němcích.Štolu miluji více než naší vánočku a to je co říci.Kupuji výhradně jen pravou v originálním balení.Věčer při svíčkách,talířek s dvěma plátky štoly a koužíci grok.....není co řešit.U mne je štola symbol Vánoc.Nemám důvod to měnit.
říjen 03, 2015 14:24
Doktore, : Bara
u nas v Holandsku je tez stola symbolem Vanoc a Velikonoc. Je plna orisku, mandli, rozinek a v prostredku jeste strafen marcipanu. Ta s pravym marcipanem je samozrejme drazsi. I presto, ze je to kaloricka bomba, tak Holandani si ji jeste namaznou maslem.
říjen 03, 2015 15:35
ahoj Danielo : marty
tak jsem neodolala a štolu v neděli upekla. Jedním slovem lahoda. Už ta krásně máslová vůně, která šla z trouby. Určitě jí zařadím do VIP svátečních receptů. Na vánoce peču vánočku a štrůdl, tak štola by mohla zavonět každý rok na Mikuláše. To si s dcerou pustíme "S čerty nejsou žerty" nebo "Anděl Páně", zapálíme svíčičku, za oknem se rozsvítí světýlka, k tomu budem popíjet pečený čaj a přikusovat ŠTÓLU a bude nám krásně. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
říjen 05, 2015 10:39
možná jsem nejedla tu správnou štolu, : Petronila
ale vždycky mi přišla strašně sladká a těžká, tak moc, až mi to nechutnalo. Doma dělaná i kupovaná v Německu.

V tomhle jsem patriot a dávám přednost český vánočce smilies/wink.gif
říjen 05, 2015 11:35
Petronilo : marty
já jí zas tak sladkou neměla. Cukrem se snažím šetřit a děti nejí ani rozinky ani kandované ovoce, takže jsem dala jen mandle. Tu cukrovou polevu jsem na štolu dala a je krásně křupavá.
Líbí se mi, že to těsto není kynuté a ten tvaroh ho krásně zvláční.
říjen 05, 2015 14:47
Marty, : Petronila
tak to pak jo, to může být dobrý.

Nám ji dělala kamarádka a pravidelně ji připálila a i ten recept měla takovej těžkej a fakt děsně sladkej, a právě to bylo plný těch kandovanejch věcí, zkrátka mi to nechutnalo. Takhle odlehčený, jak píšeš, si to ale umím představit, že je to asi opravdu fajn.
říjen 05, 2015 21:39
... : bb.
štolu bez marcipánu si dáme před vánoci, k snídani, na vánoce ne, to nejradši štrůdl a domácí českou vánočku.
říjen 06, 2015 13:38
Ahoj baru : wendy
lajdala jsem se po světě i po chalupě, lenošila, a to i od počítače. Ráda tu vidím známé tváře, nic se tu celkem nezměnilo život jde dál - tak to má byt.

Jo míšo šíšo - přesně ! Mistr Sovák. Nesmrtelnej. smilies/cheesy.gif
říjen 07, 2015 20:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]