Štola je podle hornické terminologie horizontální vzestupné nebo sestupné ražené důlní dílo s jedním vyústěním na povrch; ve stavebnictví a vodohospodářství se slovo užívá pro technickou podzemní chodbu nebo prostor pro kanalizační či vodovodní stoku, štola je i součást liturgického oděvu v katolické církvi. Může ji obléknout jen nositel svěcení; biskup, kněz a jáhen. A konečně štola je i druh pečeného vánočního moučníku. Má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška zabaleného v plenkách“ a pochází z Německa. Dnes se budeme věnovat té poslední….
ingredience: 500 g hladké mouky 1 ČL jedlé sody nebo půl prášku do pečiva špetka soli 3 PL rumu nebo pár kapek rumového / mandlového aroma / 200 g marcipánové hmoty 150 g cukru 250 g měkkého tvarohu 2 vejce 1 vanilkový cukr 1/2 vanilkového pudingového prášku špetka soli 100glískových oříšků nebo mandlí 100 g kandovaných višní a rozinek 120 g másla kůra z jednoho citronu a - 3 PL meruňkové marmelády /nebo rozpuštěné máslo / moučkový cukr na posypání
 postup: Oba cukry smicháme s vejci, tvarohem, rumem a změklým máslem. Mouku smicháme s pudinkovým práškem, sodou, špetkou soli a postupně ji přidáváme k vaječné směsi s tvarohem. Zapracujeme rozinky, kandované višně, / aroma /, nasekané oříšky a citronovou kůru. Prohněteme a vyválíme na obbdélníkový plát. Podél jedné strany obdélníkového plátu položíme váleček z marcipánové hmoty. Nejprve přes něj přehneme kratší a poté delší stranu těsta. Štolu přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 -170 stupňu po dobu cca 55 - 60 minut. Po vyjmutí z trouby, štolu potřeme meruňkovou marmeládou a pocukrujeme. Poznámka: Štolu po vyjmutí můžeme potřít rozpuštěným máslem a posypat cukrem. Štola se hodí jako mazanec nebo jako vánočka na všední dny i svátky. Těsto se dá dát i do vánočkové formy. Dobrou chuť, pokud ji upečete, vám přeje IVANKA
|