O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JITROCEL KOPINATÝ PDF Tisk E-mail
Úterý, 30 červen 2015
Jitrocel je všeobecně známá, hojně rostoucí vytrvalá plevelná bylina. Na našem území se vyskytují tři druhy jitrocele – kopinatý, větší a prostřední. Nejúčinnější je právě jitrocel kopinatý, jehož typické listy sbíráme od června do srpna, nejlépe předtím, než rostlina vykvete. Úbytek léčivých látek však s kvetením není nijak drastický, takže svěže zelené listy můžeme bez obav sbírat až do konce léta.

 

 

 

 

 

Jitrocel je jednou z nejchoulostivějších rostlin, pokud jde o sušení. Snadno se zapaří a listy pak ztmavnou. Vlhké a pomačkané listy černají. Sbíráme je tedy pouze za sucha a sušíme je co nejrychleji v tenkých, nejvýše 5 cm silných vrstvách na slunci nebo při umělém teple do 40 °C. Zelenou, až zelenohnědou sušinu uchováváme v dobře uzavřených nádobách.

 

Jitrocel je od raného středověku známou a užívanou léčivkou. Jméno dostal podle své schopnosti zacelovat rány. Díky obsahu látek hubících bakterie je rozdrcený čistý jitrocelový list přiložený na ránu, popáleninu, vosí či včelí štípnutí, ideální přírodní první pomocí. Pomáhá dokonce i při popálení kopřivami – během několika minut zmizí všechny nepříznivé průvodní znaky tohoto „úrazu“.

 

Nálev z jitrocele můžeme používat k výše uvedeným problémům i formou obkladů, nebo pro omývání špatně se hojících hnisavých ran a lišejů.

 

Vnitřně užívaný jitrocel zase patří mezi nejúčinnější a nejoblíbenější rostliny proti chorobám z nachladnutí, kašli, zahlenění průdušek a plic – usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny a má dezinfekční účinky. Je možné ho bez obav kombinovat s léčivkami podobných vlastností (mateřídouška, fenykl, podběl) nebo užívat samostatně a to i dlouhodobě, protože nemá žádné vedlejší účinky.

 

Jitrocel (nejlépe čerstvá jitrocelová šťáva) pomáhá i při potížích v zažívacím traktu, zejména při vředové chorobě žaludku, tlustého střeva a dvanácterníku, uleví při žaludečním a střevním kataru. Uvádí se dokonce i jeho dobré schopnosti při boji s Crohnovou chorobou.

 

Jitrocel patří mezi byliny čistící krev. Dnešní bylináři zkoumají i léčivé schopnosti jitrocelových semen. Snižují totiž hladinu krevního cukru, pomáhají upravit peristaltiku tlustého střeva. V ruské bylinářské škole se prášek z rozdrcených semen používá kvůli svým očistným a projímavým účinkům.

 

 

 


 

 

 


TIP


      Jitrocelový sirup milují všechny děti a mnozí z nás si na ten červený sladký medikament z dětství pamatují. Zkuste si ho sami vyrobit. Jeden kilogram čerstvých listů umelte na strojku na maso a svařte ho v litru vody s kilogramem nejlépe nerafinovaného cukru a půl kilogramem medu.

 

Vařte deset minut na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pak ji přefiltrujte a chladnou nalijte do lahví. Jednoduchý a účinný přírodní lék bez chemie je na světě!

 

 BABKA KOŘENÁŘKA

 

 

Komentáře (20)add feed
Odsouzeníhodné středověké tmářství!!!! Pravil by Cikrt.... : Jarda
Něco takového je v dnešní době pilulek zcela nepřípustné!
červenec 01, 2015 07:36
Jitrocelový sirup jinak - : Myška
natrhaný jitrocel nakrájíme na menší kousky a vrstvíme s cukrem krystal nebo krupice do velké zavařovačky - vrstva jitrocelu, zasypat cukrem, a tak dále, nahoře musí být cukr. Sklinku uzavřeme víčkem nebo kouskem mikrotenu a gumkou, aby se nám tam nedostali hmyzáci. Postavíme na slunko a necháme dokud jitrocel nepustí šťávu. Pak přecedíme přes plátýnko, dáme do lahviček a uchováváme v ledničce. Vydrží až do dalšího léta a je tepelně neupravovaný, konzervantem je cukr. Vymačkaný jitrocel ze sirupu použijeme na výrobu čaje. Do sirupu můžeme k jitrocelu přidat mateřídoušku, diviznu (květy sbírané ráno), čerstvý tymián,... Moje mamka ho dělá takhle každoročně už 40 let.
červenec 01, 2015 08:04
Myška : mamča
Ten Tvůj způsob je lepší, protože macerace probíhá za studena, čímž se nezničí účinné látky.
červenec 01, 2015 09:30
mamčo, : Myška
já vím smilies/wink.gif. Je to fakt osvědčený způsob.
červenec 01, 2015 09:57
myško : bb.
sirup používáte při nachlazení, nebo i preventivně? V kombinaci s diviznou taky, nebo ta má účinek i na něco jiného? divizen se nám totiž letos na pozemku urodilo hodně
červenec 01, 2015 11:50
Jardo.... : -doktor-
....věřím,že jsi velký šprýmař,protože p.Cikrt,ne nebudu pomlouvat,nemůže se bránit.Dámy mohu ze své praxe potvrdit,že Jitrocel nemá sobě rovného.Na sběr je zřejmě pozdě,jeho doba je časné jaro.Listy ovšem posloužit mohou.
červenec 01, 2015 12:25
bb. : mamča
Divizna je skvělá na léčení zánětů horních cest dýchacích. Ale bacha ! Čaj z květů se musí přecedit přes plátýnko, protože pylová zrna divizny jsou hrubá a naopak by dráždila ke kašli.
červenec 01, 2015 12:26
... : bb.
mamčo dík
koupila jsem nedávno sadu dámských kapesníků, které po rozbalení div neodvlály, jak jsou tenoučké a průsvitné. Nudli asi neudrží ;-), ale na to cezení by se mohly hodit.

Doktore, zde uvedené recepty na sirup jsou z listí, nebo se pletu a sirup z květů?
červenec 01, 2015 12:36
-doktor- : mamča
Listy se sbírají od června do září. Ovšem nejvíce účinných látek má jitrocel před rozkvětem, což je v červnu. Ale ani pozdější sběr není bez účinků.
červenec 01, 2015 12:54
... : Bara
Vetsinou se doporucuje bylinky susit ve stinu na dobre vetratelnem miste a ne na slunci. Tady se uvadi susit na slunci, opravdu??
červenec 01, 2015 13:13
Bara : mamča
Taky mě sušení na slunci překvapilo, ale protože jsem to nikdy nezkoušela, tak netvrdím, že to nejde.
Mě spíš udivilo, že se podle receptu v článku má jitrocelové listí umlít na mlýnku na maso. smilies/shocked.gif I kdyby ten mlýnek byl z plastu, tak nože budou ocelové. A jakýkoli styk bylin s ocelí jim nedělá dobře.
I na ten Myškou popisovaný způsob výroby sirupu bych raději použila nůž s keramickou vrstvou.
červenec 01, 2015 13:21
bb, je to sirup - odsoplovač, : Myška
takže při nachlazení. Ale někdo i preventivně, protože je moc dobrý. Nelze jím uškodit.
červenec 01, 2015 15:15
mamčo, možná by byl lepší nůž keramický či s keramickou vrstvou, : Myška
ale protože sirup se u nás dělá jak jsem psala čtyřicet let, ne-li víc, a tehdy žádné keramické nebyly (aspoň o tom nevím), tak se používal a používá klasický nůž. Taky je možné listy ručně roztrhat na menší kousky, v tom se fatazii meze nekladou.
červenec 01, 2015 15:18
Myška : mamča
Jasně, chápu. Jen vymýšlím, jak udělat sirup ještě lepší, když už dneska keramické nože jsou.
červenec 01, 2015 15:56
... : Bara
Urcite je sirup z jitrocele, tymianu, atd. moc dobry, ale toho cukru, takze i pro preventivni pouzivani - cajovou lzicku. Ja osobne bych asi pro preventivni uzivani volila formu caje.
červenec 01, 2015 16:20
U nás se ten sirup preventivně neužívá. Ale vím o lidech, kteří tak činí... : Myška
Léčebně, tedy při nachlazení, dáváme podle velikosti pacoše buď kávovou lžičku dětem nebo polévkovou dospělým 4-5 x denně.
červenec 02, 2015 05:26
... : deeres
Já používám obyčejný dřevěný váleček na nudle, bylinky zabalím do igelitu a rozválím. Dělám takhle třeba smrkový med z jarních výhonků, nemaje keramické nože, protože mám děravé ruce a hned bych je rozflákla.Válečku devastace nehrozí.Totéž při fermentaci čaje z prvních listků maliní, ostružiní, borůvčí a lesních jahůdek.
A Myšce díky za recept, určitě vyzkouším, ale až příští rok. Úzkolistý jitrocel už kvete a jak je sucho, tak listy nic moc.
Jako prevenci používám zde zmiňovaný čaj a když je hůře, tak do čaje smrkový med a rakytníkovou šťávu. Pokud na mne někdo plivne bacila a já se napiji tohoto horkého nápoje, tak bacil nemá šanci.
červenec 02, 2015 09:18
Rakytnik je zdravy, : Bara
ja vim, ale mne vubec nechutna, dovolim si rici pouze za sebe, ze je to fuj tajbl......
Byla jsem strasne zvedava jak chutna, tak jsem si koupila rakytnikovy dzem. Ne, nic pro me. Takze si dovedu predstavit tu rakytnikovou stavu, brrrr.
Deeres az nekdy prijedu na navstevu, tak rakytnikovou stavu radeji ne.......
červenec 02, 2015 10:07
Baro, : deeres
ten rakytníkový džem jsem nikdy nejedla, ale šťáva do čaje s medem , ta je jedlá. Džem asi musí být děsně kyselý, pokud do toho nenarvou kilo cukru. Ne nadarmo se rakytníku říká sibiřský citron.
červenec 03, 2015 08:16
deeres, : Bara
ani ne kysely, ja jsem v nem citila chut medu, jak se zminujes, ale ma takovou mdlou pachut. Jeden nas kamarad ma dva stromy (pry musi byt ona a on)jeho zena z nej dela dzem a on tu chut a vuni pripodobnil k fusekli kterou nosis tyden.....abych se priznala, tak neco na tom je. On ho ji proto, protoze je to zdravy a snad i proto, ze ho trapi dna. Ze se mu rika sibirsky citron, to jsem nevedela. Pred casem jsem cetla docela dlouhe cteni o rakytniku, o vsech jeho pozitivech a je fakt, ze je to opravdu zdravi samo. Jedine, kdy ho pouzivam je v pletovem kremu.
červenec 03, 2015 11:29
Napsat nový komentář

    Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat příspěvky nevhodné, vulgární a obsahující neplacenou reklamu

quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Tyto znaky opište


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]