O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3 PDF Tisk E-mail
Středa, 13 květen 2015
Přejít na obsah
UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
Strana 2

Jak to vaří Florentýna:  báječně, jak jinak. A proto tu dnes máme plno receptů na další veleúspěšné Florentýniny omáčky. Ještě pár dalších je připraveno, takže komu se ani tentokrát netrefí do noty (nebo spíš do chutě), nevzdávejte to, další čtyři či pět nových receptů mám v záloze. Tak dnes první čtyři smetanové...

 

 

 

 

 

 

SMETANOVÁ PAŽITKOVÁ OMÁČKA

 

 

Množství:

Pro 4 osoby

 

Až vás omrzí pažitka, podobnou omáčku můžete připravit třeba s petrželkou nebo kombinací jiných bylinek ze zahrádky.

 

Suroviny:

 

  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 300 ml světlého hovězího vývaru z pomalu vařeného hovězího masa
  • 150 ml smetany ke šlehání (případně i na vaření, chcete-li méně tučnou verzi)
  • 10 snítek pažitky
  • 1 lžička másla
  • 1 pažitkový květ, pokud ho najdete na záhoně nebo v květináči
  • sůl
 

Postup:

 

  • Máslo rozehřejte v malém kastrůlku a zasypte moukou. Nechte společně zpěnit, a jakmile pěna zmizí, nepokračujte ve smažení jíšky a dosahování tmavšího stupně hnědé, ale nechte ji světlou a rovnou ve třech krocích, tak jako tomu bylo u předchozích omáček, postupně zalijte studeným vývarem. Nechte zvolna půl hodiny vřít lehce posunuté z plotýnky, sbírejte pěnu a nečistoty, občas promíchejte a trpělivě čekejte, až se jíška dobře provaří a spojí s omáčkou. Pokud máte strach ze žmolků nebo chcete omáčku ještě trochu zjemnit, po provaření ji proceďte.

 

  • Do téměř hotové omáčky vlijte smetanu a nechte přejít varem, půl minuty až minuta zcela stačí. Dochuťte solí, případně - máte-li rádi nasládlé omáčky - taky trochou cukru. Pažitku nasekejte nadrobno, v malé pánvi nebo jiném kastrůlku rozpusťte lžičku másla a pažitku v něm kratičce prohřejte, jen coby se máslo zpěnilo. Tento krok můžete vynechat, pokud chcete výraznější, říznější chuť pažitky. Prohřátou pažitku vmíchejte k omáčce.

 

  • Na talíř rozdělte prohřáté knedlíky a maso, zalijte omáčkou a skromně posypte špetkou pažitkových kvítků. I když to vypadá půvabně, sypte jen spoře, jsou velmi výrazné.

 

 

 

SMETANOVÁ KOPROVÁ OMÁČKA

 

Množství:

Pro 4 osoby

 

Tahle omáčka vás naučí, jak připravit skvělou, výraznou a přitom jemnou koprovku s pomocí svařeného octa, kterého zbavíte intenzivního čpavého aroma.

 

Suroviny:

 

  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 300 ml světlého hovězího vývaru z pomalu vařeného hovězího masa
  • 150 ml smetany ke šlehání (případně i na vaření, chcete-li méně tučnou verzi)
  • několik snítek kopru podle chuti
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky cukru
  • sůl


Postup:

 

  • Postupujte podle bodu 1 z receptu na smetanovou pažitkovou omáčku.

 

  • Zatímco se omáčka prováří, do jiného malého kastrůlku odměřte ocet. Zapněte digestoř na plný výkon a ocet prudce svařte sotva na jednu lžičku z původního množství. Pozor ke konci vaření, ať ocet nevyvaříte zcela. Pokud možno příliš nedýchejte a nakonec kastrůlek někam bezpečně odstavte, ať se ocet nevypaří úplně.

 

  • Do provařené, procezené omáčky přidejte smetanu. Promíchejte a přelijte do kastrůlku se svařeným octem. Promíchejte, dochuťte cukrem a jemně podle chuti osolte. Z kopru oberte pevné snítky a odstraňte je. Zbytek jemné nati nasekejte najemno a vmíchejte do hotové omáčky. Podávejte co nejdříve, ať kopr zbytečně neztrácí barvu a vůni.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]