O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Neděle, 14 září 2014
Přejít na obsah
BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
Strana 2

 

 

 

 

 

 

 

Suroviny (na 4 porce)

 

• 400 g směsi mletého vepřového masa (ale klidně vezměte třeba směs nebo jen hovězí)

• 2 lžíce oleje nebo sádla

• 1 středně velká cibule

• 1 snítka řapíkového celeru

• 1 větší mrkev

• 1-2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku (zhruba 1 konzerva o 70 g)

• ½-1 lžička soli

 

 

Postup

 

1. Oloupejte cibuli, řapíkový celer a mrkev oškrábejte. Vše nakrájejte na drobné kostičky. Ve větší pánvi začněte rozehřívat olej, vhoďte do něj mrkev, osolte špetkou soli a na středním plameni za občasného míchání nechte dvě minuty trochu změknout. Přidejte cibuli a celer a další dvě minuty pozorně míchejte. Vše by mělo trochu změknout, ale nikoli zhnědnout.

 

2. Zvyšte plamen, přidejte maso a zprudka ho osmahněte. Větší hrudky masa vařečkou rozdělte nebo rozmáčkněte, aby se rychleji opeklo. Jakmile se šťáva vydusí a maso se konečně začne opravdu opékat a přichytávat ke dnu pánve, malou chvíli ho přitom nechte.

 

3. Teprve až bude hrozit nevyhnutelným připálením, přidejte protlak. I ten se musí trochu osmahnout v tuku a změnit barvu z červené na rezavou, takže pokračujte v míchání ještě asi minutu - změna barvy vám určitě neunikne. Zalijte zhruba 200 ml vroucí vody, případně více nebo méně - každopádně tak, aby hustota vznikající omáčky v pánvi už trochu připomínala známý výsledek. Osolte podle chuti, pokaždé záleží na ochucení mletého masa z obchodu.

 

4. Ztlumte plamen na minimum, zakryjte poklicí a nechte omáčku jen lehce pobublávat následujících 90 minut. Občas promíchejte nebo doplňte odpařenou tekutinu.

 

5. Omáčku znovu ochutnejte a dolaďte solí. Podávejte, jak už bylo naznačeno výše.

 

 

Budu ráda, když mi v komentáři necháte zmínku,

co nesmí chybět ve vaší boloňské omáčce

a kde jste přišli k receptu.

Jsem baba zvědavá a hrozně ráda nahlížím pod pokličky :-)

 

 

 

  

Komentáře (4)add feed
Příspěvek : Eliška61
Místo řapíkatého celeru používám obyčejnou bulvu - kousek o něco větší, než je použitá mrkev. Rozhodně přidám několik stroužků česneku nakrájeného na plátky. Mleté maso, výhradně hovězí nebo telecí, restuju na jiné pánvi. Když se opraží, podliju ho malou sklenkou suchého červeného vína, které nechám úplně vyvařit. K masu přidám osmahlou zeleninu a místo rajského protlaku sekaná rajčata nebo passatu, na půl kila masa čtyřsetgramovou konzervu. Dusím hodně dlouho při nízké teplotě, jen aby omáčka probublávala, třeba tři až čtyři hodiny. Podlévám vývarem, když je to potřeba. Okořením oreganem nebo i tymiánem, novým kořením a bobkovým listem, osolím, opepřím. Omáčka musí být hustá a bez rozeznatelných kousků. Recept jsem kdysi našla v klášterní kuchařce, kterou už dávno nemám, tak je možné, že jsem něco vynechala, ale zkušenosti to vyladí každému podle chuti.
září 15, 2014 08:03
Bolonska omacka, : Bara
davam mlete hovezi a veprove pul na pul, protoze pouze hovezi je takove trupelnate. Pak varim skoro stejne - sugo, cerstva rajcatka, kousek papriky a pak podle toho co mam, mrkev, celer, ale 90 minut je na me moc.
Spagety delam, kdyz uz nevim co uvarit a kdyz potrebuji nejakou rychlovku, takze hodinu a pul nechat probublavat, na to ja rikam zasadne ne.
září 15, 2014 14:13
Milé čtenářky : Michal
a čtenáři taky. Jistěže to děláte každá/ý trochu jinak, žádný zákon na to není, ostatně je to váš hrnec, vaše kuchyně a vy to budete jíst. Vím jaká kuchařka Florentýna je a já to rozhodně zkusím. Třeba to pak budu dělat jen podle ní. Mám jednu z jejích kuchařek, dokonce s věnováním a můžu zodpovědně tvrdit, že jsem se poučil a že je někdy lepší prostě vařit den dopředu to co má dojít dokonalosti. Právě jsem dodělal svíčkovou na čtvrtek. Proč asi už dnes?
září 15, 2014 17:08
Florentýna : Kamila
je nejlepší! Kuchařku taky mám smilies/smiley.gif a boloňskou vařím nezávisle na ní stejně... teda spíš můj drahej, ten je větší expert v kuchyni než já smilies/cheesy.gif
září 15, 2014 20:36
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]