O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOBRÉ RADY OD BABIČEK - I. PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 22 září 2011

 V každé domácnosti je dost práce, byť je ta domácnost sebemenší. Aby vám to nepřerostlo přes hlavu, je dobré mít v záloze nějaké ty "dobré rady"   s jejichž pomocí si můžete usnadnit život a ulehčit práci. Některé z těchto rad naše babičky s úspěchem používaly. Neměly na vybranou. Moderní chemie, jak ji známe dnes, byla ještě v plenkách (ne papírových), problém nazývaný životní prostředí nikdo neznal a neřešil. Ale i když ponecháme životní prostředí stranou, tyto tradiční, časem prověřené metody našich babiček a prababiček dovedou ušetřit nejen čas, ale i nějakou tu stokorunu.

 

 

 

 

 

Banány nesnášejí nízkou teplotu, proto je neukládáme do chladničky, ale věšíme v komoře špičkou dolů.
Maso z drůbeže bude šťavnatější, pokud ho před pečením pokapeme citrónovou šťávou.
Do chladničky citrony rozhodne nedávejte, protože v ní ztrácejí vůni a vysychají. Prospěje jim chladnější a dobré větrané místo.
Lžičku citrónu přidáme do rýže, aby se neslepila.


 

Chcete nastrouhat měkký sýr? Vložte ho na půl hodiny do mrazničky a struhadlo jemně potřete olivovým olejem. Takto se vyhnete problému s ucpaný dírkami.
Sýr prý při smažení nevyteče, pokud ho předem vložíte na chvíli do chladničky.

Koláče nebo sýr uložíme do vzduchotěsné nádoby s několika kostkami cukru. Zůstanou čerstvé a nezplesnivějí.


Sůl v solničce nevlhne, když do ní přidáme několik zrnek rýže nebo hrachu, které nasají vlhkost. 
Rané brambory se snadno čistí, když je nejprve namočíme do slané vody.
Bílé zelí při dušení bude měkčí a zároveň i chutnější, pokud k němu přidáte větší syrový brambor.Aby se sypké brambory nerozvařily, přidejte k nim během vaření trochu octa. Pokud děláte bramborové placky, nastrouhejte k bramborám i jablíčko, budou chutnější.
 

 

Pokud vaříte vajíčka, přidejte do vody trochu octa. Pokud na některém vajíčku skořápka praskne, přesto obsah nevyteče.

Chuť polévky zjemníte, pokud do ní těsně před servírováním přidáte kousek másla a petrželky.

Pokud chcete, aby měla káva lahodnější chuť, přidejte do ní trochu vanilkového cukru. 
 Pokud chcete, aby mělo maso cibulovou příchuť, stačí cibuli pokrájet na malé kousky a protlačit v lisu na česnek. Cibule pustí hodně šťávy a pokrm bude chutný a aromatický.

 

 

 

Pokud vaříte těstoviny, potřete hranu pokličky kolem dokola máslem. Voda zaručeně nevykypí.

Pokud chcete na zimu uskladnit luštěniny, tak ke kilu suché luštěniny vložte asi 5 až 6 bobkových listů, aby odradily škůdce. 
Pokud potřebujete rychle očistit velké množství česneku, namočte ho před loupáním na chvíli do horké vody.

 

 


Na pudingu nezůstane po uvaření škraloup, pokud ještě na horký nasypete práškový cukr. Při chladnutí zůstane povrch měkký a krémový. 
Pokud si těsto na palačinky přelejete do džbánu, můžete je přímo nalévat na pánev. Aby se těsto nelepilo, potřete pánev před pečením palačinek rozkrojeným syrovým bramborem. 
Kakao, které přidáváte do moučníků bude tmavší, pokud ho zalijete horkým mlékem.

 


Pokud nechcete, aby bylo tmavé těsto na mramorovou bábovku suché, přidejte do něj namísto kakaa oříškovou pomazánku, například Nutellu.
Pokud potřebujete nalít horkou tekutinu do sklenic, položte je na mokrou utěrku. Sklenice neprasknou.
Když ořechy přes noc necháme ve studeném mléce, budou se snadněji loupat. Nebudou sklovité, jak se to stává při spaření, ale zůstanou pěkné bílé. 

 

 

Komentáře (2)add feed
na jednu si vzpomínám : al�k Punt�k
"člověk může bejt blbej - ale musí si umět poradit" smilies/wink.gif
září 24, 2011 07:09
Myslím, že bych spíš potřebovala dobré rady pro babičky : Jitka U.
Minulý týden jsem hlídala svá hodná vnoučátka, protože snacha i synek pracovali o víkendu. V jejich moderní (nikoliv přetechnizované)domácnosti jsem si připadala poněkud nesvá. Zrovna tak péče o malé děti - před třiceti lety bylo opravdu všechno jinak a opravdu bych si v této oblasti radit netroufla.
září 24, 2011 10:35
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]