O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

EKLHAFT - ALE DOBRÝ ... PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 17 září 2020
Akrylamid – WikipedieDnes si dopřejeme trochu chemie – konkrétně o tom, „co by se nemělo“. Tedy o tom, co jíme tak rádi a ono nám to vlastně děsně škodí… Jedná se o akrylamid, „chemickou potvoru, která patří mezi karcinogeny. Akrylamid je také základní stavební jednotkou polyakrylamidu – plastu využívaného například při čištění vod, v kosmetickém průmyslu, biochemii a v podobě těsnicího tmelu jej můžete potkat na stavbě přehrad a vodních rezervoárů.



V našich kuchyních si ho vytváříme zcela samovolně při smažení, restování, pečení nebo grilování potravin bohatých na bílkoviny a škrob, při teplotě vyšší než 120 °C. Brambory jsou proto pro vytváření akrylamidu typickou výchozí surovinou.

Množství vytvářeného akrylamidu vzrůstá s teplotou a délkou tepelné úpravy. A - je jedno, zda brambory smažíte na pánvi, ve fritéze nebo v troubě - na vznik akrylamidu to vliv nemá.

Obecně však platí, že například při pečení se jej tvoří méně, než při použití fritézy. Smažíte-li hranolky na pánvi či na plechu, nebo je pečete v horkovzdušné troubě, udržujte teploty do 175 °C. Akrylamidu pak bude výrazně méně, než třeba při 190 °C.

 

GALERIE:Na přepáleném oleji smaží čtvrtina restaurací, odhalily kontroly.  Chyb bylo víc| FOTO 5 | Blesk.cz

 

 

Ještě jedna velká rada, pokud si opečené či osmažené brambůrky nemůžete odepřít – a jak snížit množství akrylamidu v bramborách a pochutnat si?

-       Smažte a pečte brambory a bramborové výrobky pouze do zlatova, nikdy ne do hněda. Při přípravě se vždy snažte udržet teplotu do 175 °C. Pečení je obecně méně škodlivé než smažení.

-       Před smažením, pečením nebo restováním ponořte nakrájené brambory asi na 20 minut do vody, sníží se tak obsah cukrů.

-       Neskladujte brambory při teplotě do 6 °C, protože tím zvýšíte obsah sacharidů, z nich pak při tepelné úpravě vzniká také více akrylamidu.

 

d@niela

 

 

Komentáře (2)add feed
... : doktor
Nuže dobrá,tak ňam,ňam - škodí,ale chutná. Hezké páteční odpoledne.Jinak jen tak bokem .... každý den se musím extra přihlašovat,ale neva mám Kudlu rád.
září 18, 2020 12:06
... : *deeres*
A já si, hlupaňa, myslela, že když si koupím napůl syrové pečivo, tak je to proto, že šetří proudem, aby ušetřili. A ono né, dělají to pro moje zdraví.
Ono se ani zdaleka nejedná o smažené brambory, Kolik vypijete denně šálků kávy? Akrymalid vzniká i pečením a pražením a žádných 175°C, vzniká už při stodvaceti.

Akrylamid vzniká v potravinách Maillardovou reakcí, tj. mezi volným asparaginem a redukujícími cukry při teplotách> 120 stupňů C.
Bylo prokázáno, že proces pražení měl nejvýznamnější vliv na hladinu akrylamidu v přírodní kávě, avšak u druhů kávy nebyly nalezeny žádné vztahy. Vzhledem k vysokým hladinám akrylamidu prokázaným v náhražkách kávy by měla být stanovena doporučená množství a výrobci by měli být povinni tyto hladiny v těchto výrobcích snížit.


Jak jen to ti naši předci dělali, že si zachovali zdraví,když se každodenně nalejvali tou culifindou z Melty.
září 20, 2020 20:04
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]