O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KYNUTÉ BUCHTY KROK ZA KROKEM PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 06 srpen 2020
Přejít na obsah
KYNUTÉ BUCHTY KROK ZA KROKEM
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

Jak se pečou kynuté buchty

Kynuté těsto chce poměrně horkou troubu, tím se zatáhne, zpevní a získá počáteční narůžovělý odstín. Pak ho můžete dopékat volněji. Pro kynuté buchty je skvělá kombinace 10 minut při 180 stupních a 40-50 minut při 160 stupních. Upečené buchty nechte chvíli chladnout na plechu, pak je vyjměte, pocukrujte a nechte ještě maličko pozbýt horké teploty.


 

 

Kynuté buchty - RECEPT

 

Množství: pekáč buchet (24 kousků)

Na těsto:

·         500 g hladké mouky

·         1/2 lžičky (opravdu velká špetka) soli

·         100 g másla

·         90 g krupicového cukru

·         1 vanilkový cukr nebo 8-10 g domácího vanilkového cukru

·         pár strouhnutí citronové kůry

·         30 g čerstvého droždí

·         250 ml vlažného mléka

·         2 žloutky

·         50-75 g rozpuštěného másla na pomazání buchet a pekáče

 

Na náplň:

·         500 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)

·         hrst rozinek

·         2 vejce

·         3 lžíce cukru

·         1 vanilkový cukr (nikoli vanilinový)

 

Postup

1.     Droždí a jednu lžičku cukru rozetřete v malé misce na kaši. Přilijte 50 ml vlažného mléka (pozor, mléko nesmí být v žádném případě horké, protože kvasinky v droždí byste jím spařili a usmrtili), přidejte lžíci mouky, promíchejte a nechte deset minut stát na lince. Po deseti minutách by měl kvásek zvětšit svůj objem a pokrýt se hustou pěnou. Nevzejde-li, dejte mu ještě pár minut, a zůstane-li bez zjevné aktivity i poté, začněte znovu s jiným droždím. Tohle je bohužel mrtvé.

2.     Mouku prosijte do mísy, smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí. Máslo rozpusťte, ale nezahřívejte ho příliš, musí zůstat pouze vlažné. Uprostřed mouky udělejte důlek, vlijte do něj kvásek, vlažné mléko, máslo a žloutky. Vařečkou vše smíchejte na těsto. Mísu uchopte jednou rukou do náruče, posaďte se na pohodlnou židli a dál vařečkou propracovávejte, až těsto zjemní, bude sametově hladké a na jeho povrchu se začnou tvořit bubliny, asi 10-15 minut.Chcete-li si ušetřit námahu, použijte kuchyňskou mechanizaci, která je na hnětení těsta připravená – může to být robot s hnětacím hákem nebo hnětacím nástavcem anebo nechte u hnětení asistovat domácí pekárnu.

3.     Propracované těsto přikryjte utěrkou a nechte, opět na teplém místě, dvě až tři hodiny kynout – čím déle, tím lépe. Nejpozději po každé hodině nezapomeňte těsto asi minutu znovu propracovat. Sice z něj tím vyženete vzduch vzniklý při kynutí, ale to jen dočasně. Činnost kvasnic se tím naopak zlepší.

4.     Včas si připravte náplň, aby při plnění nebyla příliš studená z lednice. V misce rozetřete vařečkou tvaroh s cukrem a vejcem a nakonec vmíchejte i omyté rozinky. Pekáč o velikosti asi 30 x 40 cm zevnitř důkladně potřete částí másla určeného na vymazání.

5.     Vykynuté těsto vyklopte na vál poprášený trochou mouky. Válečkem rozválejte na výšku necelého centimetru a nožem nebo rádýlkem rozkrájejte na kousky velikosti asi 6x6 cm. Do středu každého kousku položte vrchovatou lžičku náplně. Spojte k sobě všechny čtyři rohy těsta a stlačte strany, aby v uzlíčku nezůstaly žádné otvory. Spojem dolů ho položte na vymazaný plech a zažeňte všechny pochybnosti, zda z takové beztvaré hmoty může vzniknout parádní hranatá buchta. Může! Další zárodky buchet klaďte do řad na plech s jedno- až dvou centimetrovými rozestupy.

6.     Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů. Všechny uzlíčky těsta vydatně a důkladně potřete ze všech stran zbytkem rozpuštěného másla. Po upečení tak půjdou buchty snadno od sebe. Zatímco se trouba rozehřívá, nechte buchty na plechu ještě 15 minut až půl hodiny kynout.

7.     Pekáč vložte do trouby a pečte 10 minut, poté snižte teplotu a dopékejte dalších 40-50 minut do zlatohněda. Buchty nabudou a vyplní mezery, takže z pekáčku se na vás usmějí tvary obecně požadované. Nebojte se na zkoušku vyjmout jednu buchtu, chvíli ji nechat vychladnout a poté roztrhněte, abyste se podívali, jak je propečná.

8.     Buchty vyndejte z trouby, ale ponechte v pekáčku maličko zchladnout. Pocukrujte, vyjměte, rozdělte na jednotlivé kousky a ještě vydržte až téměř do úplného vychladnutí. Je to těžké, vlastně ten nejtěžší bod postupu, a máte v něm moji plnou podporu.

 

 

klikněte - a veškeré nádherné fotky z receptu 
si prohlédněte na webu Florentýnky 

Komentáře (6)add feed
... : Bara
Moje sestra je dela od odka a misto masla dava sadlo, krehci buchty jsem nejedla!!!!
srpen 07, 2020 09:51
... : *deeres*
Podle mojí babči dávám půl na půl hladkou a polohrubou, taky tam nedávám 2 žloutky, ale pouze jedno vejce. Nechávám kynout v pekárně, těsto z hroudy vykrajuji polévkovou lžící namočenou v hl. mouce, promazávám sádlem a peču v litinovém pekáči.
Po upečení a vyndání z trouby přikryju utěrkou, po částečném vychladnutí vyklopím, pomažu rozpuštěným máslem a posypu vanilkovým cukrem.
Zatím si nikdo nestěžoval. Nejvíc jdou u nás na odbyt buchty s hruškovými povidly. I ta vařím podle babči. Letos se hrušky urodily, tak to také můžete zkusit.
Na povidla se používají hrušky, které nejsou moc kvalitní (solanky), ale nesmí být ještě zralé, jádra musí být bílá. Hrušky umyjeme, odstopkujeme, celé umeleme a zalijeme vodou s octem. Necháme do druhého dne, vodu slijeme, dáme vařit, před cukrem přidáme gelfix. Ochucujeme umletým perníkovým kořením - skořice, hřebíček, badyán, nové koření, můžete přidat rumovou esenci.
srpen 07, 2020 11:10
... : mamča
*deeres* : Dík za recept na hrušková povidla. Teď dozrávají Muškatelky, ale ty jsou asi moc měkké ? Různá "hruškojabka" letos opadala, tak možná až pozdě na podzim Pařížanky. Ty jsou tvrdé jako kámen a k jídlu jsou tak na Vánoce.
srpen 07, 2020 19:01
... : *deeres*
Mamčo, Pařížanky na povidla klidně. Jsou jenom sladké, žádná kořenitá vůně, ani navinulá chuť. Tak se hodí na povidla, nebo kompot, kde se dochutí. Hrušky samy neželírují, tak pokud jsou jablka letňáky, tak ani nepoužívám Pektogel. Jablka oloupu a vykostím, hrušky zbavím jenom bubáku a ťopky, proto musí mít jádra nedozrálá.

srpen 08, 2020 12:45
... : NČ
Jo, dobrý. Český buchty jsem odjakživa miloval. Zájem bych měl furt. Nevím, v čem je zádrhel, ale buchty už o mě nějak zájem neprojevujou.
srpen 09, 2020 09:36
... : mamča
NČ : Tak možná, že kdyby ses naučil péct buchty od Florentýny, že bys na ně nějakou buchtu nalákal.
srpen 09, 2020 19:33
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]