COŽ TAKHLE DÁT SI SEGEDÍN? |
|
|
|
Úterý, 14 leden 2020 |
Pokud jste skálopevně přesvědčení, že název tohoto jídla má něco společného se slavným maďarským městem Segedín (maďarsky Szeged), pak vás zklamu, protože původ segedínu a jeho názvu je neprokazatelný, a ze všech možných teorií a pověstí se jeví spojitost se zmíněným městem jako nejnepravděpodobnější. Například samotné slovo guláš, v Maďarsku označuje polévku. To co mi Češi nazýváme gulášem, je ve skutečnosti perkelt.
Napadlo vás někdy, že je to vlastně
dost nevšední guláš, když se vaří z vepřového masa? A zelí a smetany?
Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň
nejlevnějších a nejdostupnějších potravin. Je velmi bohaté na
betakaroten, vitamin C, B, E, K a na minerální látky a stopové prvky.
Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které
napomáhají správnému trávení. Tolik o zelí, a teď už opravdu hurá na
segedín!
Ingredience
500 g vepřové plece nebo kýty pokrájené na kostky 2 lžíce sádla 3 cibule 3 stroužky česneku 2 lžíce hladké mouky 1 sáček kysaného bílého zelí 4 lžíce sladké mleté papriky 4 bobkové listy 1 lžička mletého kmínu 1 l hovězího vývaru 150 ml smetany ke šlehání 1 lžíce zakysané smetany sůl čerstvě mletý pepř
Postup
V
hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm pokrájenou cibuli s
přisypaným kmínem a mletou paprikou. Přidejte maso a nechte ho
zatáhnout. Pak přihoďte česnek, zaprašte moukou a osolte. Ještě pár
minut restujte a přidejte papriku. Zalijte polovinou vývaru, přidejte
bobkové listy a duste cca půl hodiny. Přidejte vymačkané zelí a
přilijte zbylý vývar. Duste cca hodinu. Vmíchejte smetanu pro
zjemnění a nechte provařit. Následně osolte a opepřete. Podávejte s
houskovým knedlíkem nebo oblíbeným pečivem.
Mj. gulášky
veškerého druhu, ptáčky jakbysmet – tedy ptáčky z jakéhokoliv masa –
zneužívám jako úplatky hodným kamarádům, když potřebuju s něčím pomoci. O
synáčkovi ani nemluvě…
Co vy, dámy, taky předestíráte
podobnou přebáječnou krmi občas
ze zištných úmyslů?
P.S. Příště vám dám návod na: 
|