O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEVÍM, CO JÍM – VY ANO? – II. PDF Tisk E-mail
Úterý, 10 prosinec 2019
Dnes tu bude počtení hlavně pro chudáky alergiky. Červené víno, parmezán, uzená masa a ryby, uzeniny, konzervované ryby a podobné potraviny, které jsou upraveny k dlouhodobému skladování a některé z nich s ubíhajícím časem dokonce zlepšují svou chuť, mohou obsahovat histamin. Jde o hormon vznikající z proteinů a je důležitý pro správné fungování lidského organismu. Ve kterých potravinách je histaminu příliš, co o jeho nesnášenlivosti víme a jak se jí bránit?


 

HISTAMIN - podílí se na funkci imunitního systému a centrální nervové soustavy nebo na produkci žaludečních šťáv, chrání před zvýšeným krevním tlakem, podporuje činnost střev a přispívá k správnému střídání spánku a bdění.

Část potřebného histaminu si vytváří tělo samo, zbytek přijímá s potravou. Zdravý člověk se s  přebytkem vypořádá v tenkém střevě pomocí enzymu diaminoxidiázy (DAO). U některých jedinců je však tento mechanismus narušen. V takovém případě organismus reaguje na větší množství histaminu nežádoucím způsobem, například svěděním, rudnutím nebo střevními problémy. Histaminová nesnášenlivost je ovšem těžko diagnostikovatelná. Nelze ji prokázat běžnými vyšetřovacími postupy, protože její projevy mohou být zaměněny za vedlejší účinek léčiv nebo působení stresu.

Špatná tolerance histaminu se promítá do všech oblastí života. Projevuje se různě a právě v tom tkví její zrádnost a nepolapitelnost. Na pozoru by se lidé měli mít, pokud je trápí bolesti hlavy a migrény, nevolnosti a závratě, vysoký krevní tlak, arytmie, obtížné usínání, potíže s dýcháním, křeče v břiše, úzkost či abnormální únava.  Součástí přirozené obranyschopnosti těla jsou právě ony nepříjemné doprovodné jevy. Pokud tělo nedokáže histamin správně rozložit a zpracovat, tyto příznaky se znásobí a může vzniknout to, co nazýváme histaminovou intolerancí. Vzhledem k tomu, že histamin putuje po celém krevním řečišti, může ovlivnit téměř všechny životně důležité orgány – střeva, plíce, mozek i celý kardiovaskulární systém.

V případě podezření na intoleranci histaminu z potravin lékař pečlivě sestaví anamnézu pacienta a ten si pak musí pravidelně zapisovat, co snědl a kdy se příznaky objevují. O intoleranci lze hovořit v případě, že se stejný stav u jedné osoby vyskytuje opakovaně a za podobných podmínek. Lepší než drahé laboratorní testy je proto konzultace se zkušeným alergologem nebo výživovým odborníkem.

 

Související obrázek

 

Kolik histaminu obsahuje konkrétní potravina nelze určit. Jeho množství záleží na původu, způsobu výroby a skladování té které potraviny. Obecně lze říct, že fermentované, stařené nebo archivované potraviny a nápoje jej mohou obsahovat relativně hodně, například červené víno, tvrdé sýry, sýry s plísní, uzeniny, syrová šunka, uzená a konzervovaná ryba, nakládané zelí, sójová omáčka. Ananas, papája a ořechy obsahují organické sloučeniny aminy, které mohou také vést ke zvýšení hladiny histaminu v těle. Jahody, korýši, kakao a alkohol někdy vyvolají zvýšené uvolňování histaminu, než je obvyklé. Pokud se aminokyseliny při skladování potravin rozpadnou, může tak vzniknout další histamin. Mnohé potravinové otravy mohou být způsobeny extrémně vysokým množstvím histaminu ve zkažených rybách, zejména v tuňáku a makrele.

Ano, životu nebezpečný nafylaktický šok může být spuštěn mnoha potravinami, a může k němu dojít i při první konzumaci těchto potravin. Potraviny, které jsou běžnými spouštěcími faktory, se různí v závislosti na geografické poloze.

 

 

 

Výsledek obrázku pro potraviny nevhodné pro alergiky

 

 

Naopak málo histaminu najdeme v nenaložené zelenině a cereáliích, v čerstvých nebo zmražených rybách. Jídelníček sestavený z čerstvě připravených jídel je obvykle na histamin poměrně chudý. A tím pádem není pro alergiky nebezpečný…

 

mj. jste alergici? jak to zvládáte?

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (3)add feed
... : Markéta
Krom klasiky prachu a peří, s kterými se dá docela dobře žít mám i slunko. A to je dost na houby. V létě dovolenou směřuji spíš do lesů a pohodu na pláži u moře si můžu jen nechat zdát i s 50 faktorem. Ohromné fleky v oblasti dekoltu, zad, stehen osypané a šíleně svědící mě nutí být zabalená a ve stínu i těch největších vedrech. Zkusila jsem solárko před plánovanou vodou na Ohři a přiznám, že v kombinaci s 50 faktorem to první 2 dny šlo.

prosinec 11, 2019 12:14
... : d@niela
Alergie dovedou nejen znepříjemnit život, ale i zabít.

prosinec 11, 2019 14:18
... : *deeres*
Občas nějakou tu alergii mám, ale není to na jídlo. Možná bych si i nějakou pořídila, ale na rozdíl od jiných lidí se vyhýbám potravinám, na které nejsem zvyklá. S jídlem nerada experimentuji a nejím věci, které divně vypadají, divně voní a divně chutnají. Prostě na suši mne nikdo nenachytá.
Včera jsem četla dva články. V jednom psali, že máme jíst rybu alespoň dvakrát týdně. Přitom já jím pouze vánočního kapra, sardinky, občas očka,uzle a někdy se utrhnu, tak i file.
V tom druhém článku psali sice totéž, ale zároveň tam byla informace o tom, že není pravda, že pangasius je ze znečištěných delt řek. Sem by se závadné zboží nemělo dostat, protože to je zrovna druh ryby, po kterém pase potravinářská inspekce. Jenom si ale s tou rybou koupíte hodně předraženou vodu a na ledovaného pangasiuse už nemá inspekce páky.
Ve druhém článku nám radili, že bychom měli jíst pouze čerstvé ryby, to je u mořských docela pro nás vnitrozemce problém. Mořské ryby se už většinou volně neloví, pocházejí z rybích farem, kde mohou být i nekvalitně krmeny.
Pak je tu druhý problém, ryby vyloví, zamrazí, odvezou do fabriky, rozmrazí, upraví a znovu zamrazí, jenže pak už to není čerstvá ryba, je to tzv.double frozen. Dvakrát mražené, určitě není dvakrát dobré.
Existuje i další způsob, tzv „landfrozen“. Vylovené ryby se na lodích skladují při teplotě tajícího ledu a zpracovávají a mrazí se až na pevnině. Během časové prodlevy může dojít k fyziologickým změnám v rybí svalovině.
Takže pokud chcete jíst zdravou rybu, tak si musíte koupit takovou, co je zpracována přímo na moři a hluboko zamrazená tzv.seafrozen a nebo si sami jít ulovit okouna nebo pstruha, ale pouze do čisté vody.
prosinec 11, 2019 16:41
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]