 Přestože si většinu jídel připravených z vepřového masa spojujeme s něčím nezdravým, v případě huspeniny to případě neplatí. Právě naopak, tohle je přímo lék, a ještě k tomu v mimořádně chutném a voňavém balení. Nejvýznamnější složkou, které vděčí za své léčivé účinky, je kolagen. Tuto bílkovinu, nazývanou v kosmetickém průmyslu i bílkovinou mládí, obsahují zejména vazivové tkáně, jako jsou kůže, chrupavky, šlachy, klouby.
Další
významnou bílkovinou přítomnou v huspenině je elastin, který dodává nezbytnou
elasticitu tkáním našich vnitřních orgánů (cévy, srdce, šlachy).
Kolagen
je nezbytný především ve vyvíjejícím se organismu, v dětství a dospívání na
tvorbu kostí, protože vytváří síť pro ukládání vápníku. V dospělosti zase
chrání klouby před artrózou, udržuje celý pohybový aparát v dobré kondici, je
součástí kloubních chrupavek, šlach, vazivových tkání, pokožky, kostí, zubů a
stěn krevních cév.
Důležité
je dodávat ho tělu pravidelně v rámci prevence. Pokud jste právě podali větší
sportovní výkon a nebolí vás nohy, vděčíte za to dobrému stavu chrupavek. Pokud
jsou v pořádku, pevné, hladké a elastické, mezi klouby vzniká minimální tření
(ještě menší tření než při klouzání dvou kostek ledu po sobě). Stačí však malé
poškození a proces záhuby se odstartuje. Chrupavka se tzačne měnit na jakýsi
smirek, devastující nejen sebe, ale později i kloub a své okolí. Aby k tomu
nedošlo, potřebuje vaše tělo právě dostatek kolagenu.
Přebytečný
tuk se usazuje na povrchu huspeniny a je ho tak možné snadno odstranit.
V samotném
čistém aspiku se tuk nenachází vůbec. Pečlivým odstraněním tuku ze samotného
masa (zejména kůží) ještě před vařením se navíc dá obsah tuku významně omezit.
Ke zdraví
prospěšným účinkům huspeniny lze přičíst i konzumaci příloh - zejména cibule,
křen, kvašené okurky či kvašené zelí, jsou přeci další zdroje vitamínů a
vitálních enzymů.

Co budete potřebovat:
2 vepřová kolena
2 vepřové nožičky
500 g vepřových kůží (může být, nemusí)
500 g vepřové plece
20 zrníček pepře
10 zrníček nového koření
2-3 bobkové listy
4 větvičky čerstvého tymiánu
2 cibule
8-10 stroužků česneku
5 mrkví
1-2 petržele
polovinu hlízy celeru
2 vejce uvařená natvrdo
Sůl, ocet Dva dny před přípravou namočíme
kolena, kopýtka a kůže do silného slaného roztoku (voda + sůl) a uložíme do
ledničky. Po dvou dnech kousky masa vyjmeme z roztoku a dobře je omyjeme. Dáme
je do většího (asi pětilitrového) hrnce a zalijeme čistou studenou vodou. Dáme
vařit.
(Rychlejší cesta: Kolena,
kopyta a kůže předem nenamáčíme ve slaném nálevu, jen je dobře očistíme,
omyjeme a dáme vařit.)

Na dochucení:
bílou cibuli
ocet
křen
citrón
mletou červenou papriku
kyselé okurky
Do hrnce pak přidáme černé a
nové koření, bobkové listy a větvičky tymiánu. Když voda začne vřít, zmírníme
plamen. Přidáme očištěné cibule překrojené na poloviny a očištěné stroužky
česneku. Osolíme a přikryjeme pokličkou. Huspeninu na mírném ohni vaříme
asi dvě hodiny. Průběžně odstraňujeme tvořící se pěnu. Nemícháme. Když se maso
začne trochu oddělovat od kosti, přidáme umytou vepřovou plec a omytou
očištěnou mrkev, petržel a celer. Dále pomalu vaříme na mírném plameni. V
částečně zakrytém hrnci huspeninu vaříme, dokud se maso zcela neoddělí od
kosti, což bude trvat nejméně čtyři hodiny.
Protože zeleninu budeme
potřebovat na servírování huspeniny, nenecháme ji úplně rozvařit. Když je
uvařená, opatrně ji vyjmeme a odložíme. Když máme pocit, že je hotovo,
podle chuti huspeninu dosolíme a přidáme do ní pár lžic octa. Jestli je už
dostatečně hustá, zjistíme tak, že si malé množství odebereme na talířek a
prsty vyzkoušíme, zda se lepí. Na talířku na chladném místě by měla za pár
minut ztuhnout.
Uvařenou zeleninu mezitím nakrájíme
na úhledné kousky. Maso necháme trochu vychladnout a rovněž ho nakrájíme na
menší kostky. Zeleninu i maso – můžeme přidat i polovinu natvrdo uvařeného
vejce – rozdělíme do hlubokých talířů nebo misek a zalijeme přeceděnou
huspeninou. Necháme vychladnout a odložíme do lednice, aby huspenina dokonale
ztuhla. Po ztuhnutí pak sejmeme z povrchu tuk, takže zůstane čirý rosol. Pak ji vyklopíme na mělký
talíř, ozdobíme kolečky cibule a petrželkou. Podáváme s octem a čerstvým
chlebem.
Kdo má rád "dietní", může zkusit kuřecí sulc. Ingredience jsou
stejné, až na to, že místo vepřového kolena se tam dá vařit jedno celé kuře, jinak
je vše stejné jak v receptu výše. Je to rovněž super pochoutka, která nemá
konkurenci! jéje, moc se na sulc těším, taky si dáte?
ANDREA
|