Pondělí, 09 září 2019 |
 Bábovek jsem se vždycky bála, ale vždy jsem je milovala. U nás doma to býval rituál - tedy nedělní rituální pochutnání. Pak došlo i na mne - už při přípravě bábovky jsem měla strach, že se to prostě nepovede. A co dokonce taková třená mramorová bábovka? To už by bylo něco. Ale nakonec jsem zvítězila a tak svůj – no, spíš babiččin – recept posílám. Vím, že každá rodina má ten „svůj, jediný, vyzkoušený, dokonalý“, ale třeba se vám bude hodit i tenhle:
|
|
Úterý, 27 srpen 2019 |
O tom, že existuje něco tak
geniálního jako řecké cuketové kuličky, čili kolokithokeftedes, jsem neměla až do letošního léta ani potuchy. Samozřejmě
znám nejrůznější cuketové špalíčky a placičky a karbanátky a krokety. Nejen
cuketové, ale v podstatě z jakékoli zeleniny. Psala jsem o nich tady: zeleninové placičky. Na rozdíl od nich jsou
cuketové kuličky smažené, a to
znamená křupavé na povrchu, avšak měkké uvnitř.
|
|
Neděle, 25 srpen 2019 |
 Asi všichni víte, že jde o jednu z nejstarších kulturních plodin světa, bylo prokázáno, že v Peru u jezera Titicaca byla "brambora" prokazatelně pěstovaná už před 8000 lety. Roku 1536 je objevili španělští konquistadoři v opuštěné vesnici Soroccota na horním toku řeky Magdalena.
|
|
Pondělí, 29 červenec 2019 |
Dost možná, že ho znáte z televize. Angličan – (a šlechtic) Hugh Fearnley-Whittingtall,
podobně jako mnoho dalších městských obyvatel, dlouho snil o tom, že z
neklidného a věčně rušného města jednou uteče, najde si pěkné bydliště
někde na venkově a bude žít pouze z toho, co si sám vypěstuje, nasbírá
nebo chytí.
|
|
Čtvrtek, 18 červenec 2019 |
 Bramborák je od slova brambora, a tak by měl mít co nejbramborovější chuť. Pokud se na tom shodneme hned na začátku, jistě po mně nebudete chtít recept s příměsí cukety, mrkve nebo celeru, ale dáme si vespolek zapravdu, že nám jde o dokonalost zvící křupavý okraj, hebce měkký vnitřek a chuť vystřelenou do výšin česnekem a majoránkou. OK? V tom případě na chvíli společně zapomeneme na jakoukoli dietu, protože tajemstvím skvostného bramboráku je … docela obyčejné sádlo.
|
|
Úterý, 02 červenec 2019 |
PESTO coby terminus technicus patří do letního vaření, neboť nezapře svůj jižanský původ ve slunné Itálii. Ač ze všech pest zcela jednoznačně vyniká a vede pesto bazalkové, pro prázdninovou kuchyni mají smysl i mnohá další pesta. Hned vysvětlím proč. Když se doma nebo v dočasné letní
kuchyni nachází hotové pesto, jeho použití přináší tyto klady a výhody:
|
|
Čtvrtek, 20 červen 2019 |
 Ahoj kamarádky a kamarádi, je doba meruněk, třešní, jahod... A já bych vám chtěla nabídnout velmi jednoduchý a velmi dobrý koláč. Tenhle je přímo nezkazitelný, zvládne ho i ten největší ňouma z "Prostřeno". Dá se upéci z čerstvého i kompotovaného ovoce a vždy bude fajn. Jen nemám ponětí, jak dlouho vydrží. Protože nám vždy sotva do vychladnutí...
|
|
Úterý, 11 červen 2019 |
 Je poněkud "víc než teplo", takže se a) nechce moc vařit, b) nechce jíst horké jídlo. Nejlepší je něco lehkého, studeného. A tak přicházím s nabídkou nesmírně jednoduchého salátu, který, když si ho večer uděláte, budete mít příští den co z ledničky umlsávat. Má příjemnou chuť, není nijak extra sytý, takže se nebudete cítit jak s koulí železa v břiše :-))).
|
|
Středa, 05 červen 2019 |
 Nejjednodušší způsob, jak si rychle a sladce zahřešit, a využít při tom
plody začínající letní sezony, jsou knedlíčky z tvarohu s jahodami.
Nemusí kynout, jsou hotové ve chvilce a nemusí se plnit. Poradím vám,
jaký druh tvarohu se nejlépe hodí, jak to udělat, aby se těsto nelepilo a
nabídnu tři různá těsta - z krupice, strouhanky či špaldové mouky.
|
|
|
|
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Následující > Konec >>
|
Výsledky 40 - 52 z 492 |