[CNW:Counter]
  www.kudl@nk@.cz   

O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé…
 
téma
manuál
poradna
tady a tam
úkol pro vás
MUDr. Kudlička
fauna a flora
nejen duše
zážitky
krásno
:-)))
 
FÓRA KUDLANKY
 
 
 
dopisy do poradny
dopisy do redakce
 
 
 

Kudl@nk@
domovská stránka

Kudl@nk@
do oblíbených

 
 
 
DOMŮ
 
ARCHIV
 
bloguje.cz
 
 
 
 
Nová kniha: Jsem fakt impotent?!
 
KUDLANKA.CZ, ISSN 1214-7826
Copyright (c) 2003-2004
Šéfredaktorka:
Mgr. Daniela Umlauf Goldwein
 
... A JAKO PŘÍLOHU SI DNES DÁME NOKY!
Rubrika: [nejen duše]

Při receptu z Maďarska jsem se zmínil jako o jedné z příloh - o jejich nocích (míním tím noky, nikoli že se to v noci vaří, případně co snad Maďaři v noci dělají). Recept na ně neznám, ale místo nich děláme noky německé čili spaetzle; ono se to nijak neliší. Je to hned hotové, ještě rychlejši než mé oblíbené vlněné knedlíky a mít na jídelníčku tu a tam něco netradičního, to taky není k zahození. Ostatně, jakpak netradičního, spíš jen poněkud pozapomenutého.

 


” Vždyť pro ně máme v češtině jméno, jen se s nimi už setkáváme zřídka. Myslím, neznám ovšem situaci na dnešním trhu, že za to může socialistický průmysl. Protože speciální síto, přes které se řídké těsto na noky cedí do vařící vody, čímž se snadno noky vytvoří, jsem nikdy nikde v "kuchyňských potřebách" neviděl. Možná jsem se špatně díval, nevím, hlavně doufám, že už to dnes k dostání je. Dnešní můj recept na německé spatzle je americký, proto jsou míry v místní hrnkové soustavě. Je to pro Evropu možná trochu neobvyklé, ale co, vždyť recepty v hrnkové měrné soustavě existovaly už za našich babiček, možná i dříve. Pokud vím, snad vyšlo v Čechách i pár hrnkových kuchařek... Nám se to dokonce zdá praktičtější, ale to bude spíš otázka zvyku. Pro měření se tu prodávají skleněné či plastikové nádobky, které mají značení nejen po 1/4 hrnku, ale i v mililitrech. 1 hrnek, čili po americku cup, je 0,24 litru, čili necelý čtvrtlitr. Ach,  kdeže jsou ty krásné časy dvoudecových skleniček od hořčice, kterých měl každý doma habaděj a používaly se na vše, včetně pití.. K nesmírnému rozhořčení tehdejších průmyslových estétů, protože jiné skleničky k běžnému pití moc nikdo nekupoval. Na co, vždyť s každou koupí hořčice dostal další šikovnou sklenici do výbavy, a zdarma J. Teď se ostatně také mnoho hořčic dává do různých skleniček jako poutače na zákazníky...

Tak tedy Spaetzle, čili noky



  • 1/4 litru — 1 cup hladké mouky (all purpose)
  • 2 vejce
  • 2 žloutky (ale já tam prostě dám 3 vejce a je to, ono to zas není tak choulostivé)
  • 3/4 dl — 2/3 cup mléka
  • 1 1/2 lžičky soli

Smíchejte vše a proceďte skrz cedník na noky, ten s velkými dírami, do prudce vařící se osolené vody, do aspoň 2 — 3 litrů. Jakmile noky vyplavou, což je prakticky skoro ihned, jsou uvařené. V praxi je to tak, že procedíte těsto, odložíte cedník do dřezu, a to je asi tak potřebný čas. Vezměte děrovanou naběračku a noky vylovíte, nebo je slijte přes cedník. Můžete je propláchnout studenou vodou,i když si mysím, že to zrovna není nutné. To už nechám na vás a vašich zvycích. Pokud se podávají k omáčkám, je tohle konečná podoba. Pokud je chcete k masu přírodnímu, je tu další varianta:
do těsta při míchání přidejte ještě trochu pepře a špetku muškátového oříšku. Po uvaření rozpusťte máslo a osmažte na něm půl hrnku strouhanky, vmíchejte spatzle a smažte asi 10 minut, posypte pak trochou usekané petrželky. Je to hezké a dá to vitaminy
J.


Ahoj, hezký víkend, přeju všem pohodu! Váš Michal.

Minulý recept: Sýrová roláda



Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat nevhodné a vulgární příspěvky

Komentáře

Je, Miso, (Iva - Mail - WWW) 23.01.2004, 12:02:49
to je tak dokonale rychle a jednoduche a naprosto perfektne popsane! Hura,uz jdu na to, to bude dobrotecka a rychla!Diky mooooc a hezky vikend.:-)

(tonka - Mail - WWW) 23.01.2004, 13:43:50
Je to hodně podobný haluškám, ale ty se dělaj spíš z těsta podobnýho houskovým knedlíkům. Děláme je k pečenýmu masu a zelí. No a před výplatou stačí jen to zelí a halušky, všechno promíchat... je toho hodně a je to dobrý. Pokud mi nějaká kačka v peněžence zbyde, tak zelí udělám na kousku anglický slaniny, je to voňavější. :-)

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text: